Jaką formę ogrzewania wybrać?

Masz w planach budowę domu lub generalny remont mieszkania? Tutaj znajdziesz opinie o firmach i wykonawcach, którzy realizują tego typu prace. Wybierz, komu powierzysz tak ważne zadanie.
Awatar użytkownika
Cezary62

Jaką formę ogrzewania wybrać?

Post autor: Cezary62 »

Dla nas jest to tak zwany ostatni dzwonek na podjęcie decyzji na temat tego, jaką formę ogrzewania wybrać do domu. Bierzemy pod uwagę dwie opcje, czyli ogrzewanie gazowe (i to było dla nas póki co wyborem numer jeden), natomiast od jakiegoś czasu bierzemy też pod uwagę takie rozwiązanie jak pompa ciepła, bo wiadomo jak wygląda w tym momencie sytuacja z gazem. Doradzicie coś?
dawid888

Re: Jaką formę ogrzewania wybrać?

Post autor: dawid888 »

Nie ma co się długo zastanawiać, bo ceny rosną i to bardzo. Za pół roku źródło ciepła może być do 20% droższe niż teraz. Ja polecam montaż pompy ciepła, bo gaz drożeje i odchodzi przez to do lamusa. Ostatnio czytałem, że chyba od 2030 roku montaż kotłów gazowych ma być wstrzymany ustawowo w nowo wybudowanych domach. Pompa ciepła montowana w nowych budynkach pozwala sporo zaoszczędzić. Jeżeli Twój dom jest dobrze zaizolowany, bo rachunki na ogrzewanie mogą być nawet o połowę mniejsze. Aktualnie montując pompę ciepła możesz dostać sporą dotację z programów "Czyste Powietrze" lub "Mój Prąd". Dodatkowo przysługuje Ci ulga termomodernizacyjna - więcej o tym temacie przeczytasz np. tu https://proheat.pl/ulga-termomodernizac ... -odliczyc/. Jak chcesz jakieś informacje z pierwszej ręki to pisz tutaj. Pomogę, jak będę potrafił.
ODPOWIEDZ